درباره حساسیت غذایی كودكان چه می‌دانید


لقمه: حدود شش درصد كودكان در سه سال ابتدایی زندگی این نوع حساسیت را تجربه می‌كنند، حساسیت بیشتر این كودكان به پروتئین شیر گاو، سپس تخم مرغ و بادام‌زمینی است.

دكتر فریبا شیروانی، فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی اطفال می‌گوید: حساسیت به شیر و تخم‌مرغ در 50 درصد از كودكان طی سه تا پنج سالگی از بین می‌رود، اما حساسیت به برخی مواد غذایی چون ماهی و بادام زمینی می‌تواند تا پایان عمر باقی بماند.

آغاز حساسیت غذایی از دوران جنینی
متخصصان اطفال تاكید می‌كنند: خوراندن زودهنگام غذاهای متنوع و مختلف به نوزادان، پیش از شش ماهگی و حتی یكسالگی از عوامل بسیار مهم در بروز حساسیت‌های غذایی محسوب می‌شود، چرا كه در این سنین، هنوز مخاط روده‌ای تكامل پیدا نكرده و به انواع مواد غذایی واكنش نشان می‌دهد.

دكتر شیروانی با اشاره به این‌كه حساسیت غذایی نوزاد حتی ممكن است از دوران جنینی نیز به دلیل وجود ریشه‌های حساسیتی در مادر وجود داشته باشد، می‌افزاید: خانم‌های بارداری كه زمینه ابتلا به آلرژی را دارند، باید طی بارداری ، مصرف مواد غذایی حساسیت‌زا چون تخم‌مرغ، بادمجان، گوجه‌فرنگی و بادام زمینی را به حداقل برسانند. همچنین دوری از اضطراب و هیجان برای مادران، در زمان بارداری ضروری است، چراكه استرس امكان بروز حساسیت را بیشتر می‌كند.

مصرف لبنیات برای مادران ممنوع!
حساسیت‌های غذایی در بیشتر موارد زمینه ژنتیكی دارد، یعنی از پدر یا مادر منتقل می‌شود، اما مواجه نشدن با مواد غذایی حساسیت‌زا در كنترل این عارضه موثر است.

دكتر شیروانی می‌گوید: در برخی موارد حساسیت غذایی به طور سریع، با واكنش‌های شدید تنفسی و افت فشار خون همراه می‌شود كه بسیار خطرناك است و درمان آن به مراجعه سریع به مراكز درمانی وابسته است، اما به طور شایع این نوع حساسیت به صورت واكنش پوستی یعنی اگزما همراه با دل‌درد، اسهال یا تحریك‌شدن سیستم تنفسی خود را نشان می‌دهد، اما در نوزادان معمولا حساسیت به پروتئین شیر گاو با دل‌درد، استفراغ‌های مكرر و ناآرامی كودك همراه است.

این متخصص بیماری‌های عفونی كودكان اضافه می‌كند: در چنین شرایطی ناگزیریم به مادر رژیمی بدهیم كه در آن از مصرف لبنیات منع می‌شود. در كودكانی كه شیر خشك می‌خورند، تغییر نوع شیر خشك و مصرف شیرهای هیدرولیزه ضروری است.

كهیر؛ نشانه اصلی حساسیت غذایی
عمده‌ترین نشانه حساسیت‌های غذایی در كودكان، كهیر یا ضایعات پوستی اگزمایی است كه می‌تواند با مصرف ماهی، شكلات، مواد رنگی و افزودنی، گوجه‌فرنگی، توت‌فرنگی، كیوی، بادمجان، تخم مرغ، بادام زمینی و بادام هندی ایجاد شود.

دكتر شیروانی با تاكید بر این‌كه معمولا حساسیت غذایی در كودكان با واكنش‌های گوارشی و اختلال رشد همراه است، می‌افزاید: یكی از خطرناك‌ترین انواع حساسیت‌های غذایی، آلرژی به پروتئین گندم است كه معمولا به طور ارثی به كودك انتقال پیدا می‌كند و با جلوگیری از مصرف مشتقات گندم قابل كنترل و درمان است. البته علائم حساسیت به برخی مواد غذایی به سرعت از بین می‌رود، اما در برخی موارد مراجعه سریع به پزشك متخصص یا مركز درمانی ضروری است.

آمادگی ابتلا به حساسیت
برخی از كودكان سابقه ارثی ابتلا به حساسیت دارند، پس از بروز نشانه‌های پوستی، گوارشی و تنفسی نابهنگام در این كودكان، والدین باید بررسی جدی‌تری برای یافتن نوع حساسیت كودك انجام دهند.

به گفته متخصصان اطفال، معمولا كودكانی كه آلرژی غذایی دارند نسبت به پروتئین موجود در مواد غذایی واكنش نشان می‌دهند، اما در برخی موارد بروز نشانه‌های پوستی و گوارشی حاد می‌تواند دلایل دیگری بجز آلرژی داشته باشد. این نكته نباید نادیده گرفته شود كه حساسیت غذایی حتما بلافاصله پس از مصرف ماده حساسیت‌زا بروز نمی‌كند، یعنی ممكن است چند روز بعد یا حتی مدتی پس از مصرف ایجاد شود.

همچنین در برخی موارد پروتئین ماده غذایی كه در كودك ایجاد حساسیت می‌كند، طی فرآیند پخته‌شدن ،اثر حساسیت‌زایی‌اش را از دست می‌دهد. یعنی برخی كودكان به تخم مرغ حساسیت دارند، ولی غذاهایی را كه در آنها از تخم مرغ استفاده می‌شود، براحتی مصرف می‌كنند.

نگذارید آلرژی آزاردهنده شود
به گفته دكتر شیروانی مهم‌ترین اقدام كنترلی برای جلوگیری از بروز آلرژی در كودك باید از دوران بارداری مادر آغاز شود. یعنی مادر بارداری كه زمینه آلرژیك دارد، نباید از مواد آلرژی‌زا استفاده كند.

همچنین استرس به خودی خود عامل بروز بسیاری از بیماری‌های نهفته در جنین محسوب می‌شود، پس داشتن آرامش برای مادر باردار ضروری است.

این متخصص بیماری‌های عفونی اطفال اضافه می‌كند: تغذیه نوزاد با شیر مادر توصیه می‌شود. مصرف شیر خشك به عنوان یك ماده صنعتی احتمال بروز آلرژی را تشدید می‌كند.

همچنین توصیه می‌شود كه اولین غذای كمكی كودك، غذاهای آماده صنعتی چون «سرلاك» نباشد، بلكه تغذیه كمكی كودك با فرنی خانگی آغاز شود. دادن غذای ادویه‌دار نیز به كودكان توصیه نمی‌شود.

آنچه از همه این موارد مهم‌تر است، توجه و دقت والدین به واكنش‌های كودكی است كه به طور ارثی احتمال بروز آلرژی غذایی دارد، تا در صورت بروز علائم برای كنترل و درمان آن بسرعت اقدام شود.


نقل از :جام‌جم

کد: 1512 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ چهارشنبه ۱۵ شهريور بازدید: 6290 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 سزارین خطر ابتلا به آلرژی غذایی را در نوزاد افزایش نمی دهد ۱۴۰۱ چهارشنبه ۴ خرداد
2 در مورد تاثیر کرونا بر بویایی و چشایی بیشتر بدانید ۱۳۹۹ سه شنبه ۲۵ آذر
3 کاهش روی و بروز کم خونی در زنان باردار/ آسم و ام اس در کمین زنان و مردان ۱۳۹۶ شنبه ۱۴ بهمن
4 چرا آلرژی‌های غذایی در بزرگسالی بروز می‌کنند ۱۳۹۶ يکشنبه ۷ آبان
5 آلرزی فصلی را با آنتی هیستامین های خانگی درمان کنید ۱۳۹۶ يکشنبه ۱۶ مهر
6 ارتباط آلرژی کودکان با بادام زمینی ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۱ مهر
7 طرز تهیه تاکو با فلفل هالوپینو ۱۳۹۶ شنبه ۲۵ شهريور
8 چرا آب دریا برای سلامت بدن مفید است؟ ۱۳۹۶ پنج شنبه ۱۲ مرداد
9 حساسیت های غذایی در کودکان ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۱ ارديبهشت
10 فواید آب نمک برای دهان و دندان ۱۳۹۶ يکشنبه ۲۰ فروردين
11 خواص کره تخم آفتابگردان/تخم آفتابگردان سالم تر از کره بادام زمینی ۱۳۹۵ چهارشنبه ۱۳ بهمن


نظرات


هلنا خانوم

خوب بود

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  موز را بهتر بشناسید این میوه حاوی پتاسیم فراوان است كه در كاهش سطح فشا...

  مراقب باشید سرطان نخورید... زندگی ماشینی و مدرن و نداشتن دقت كافی برای تهیه غذ...

  آیا رژیم اهالی قطب شمال را امتحان کرده اید؟ رژیم غذایی که مخصوص اهالی شمالی جهان است سبب کاهش ...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

نظافت پیشخوان کابینت و سایر وسایل آشپزخانه لقمه: برای نظافت پیشخوان، کابینت و سایر وسایل آشپزخانه می توان به نکات ظریفی توجه کرد تا زیباتر باشند.
هویج و این همه خواص شگفت انگیز! برای تقویت و رشد بدن و درمان نرمی‌استخوان بچه‎ها هویج رنده شده با لیموترش بدهید.
اشتباهات جیمز باند در رژیم غذایی! یکی از پرطرفدارترین قهرمانان فیلم‌های سینمایی از 50 سال پیش تا کنون مامور ارشد اطلاعاتی یعنی «جیمز باند» است. باند برای انجام هر کدام از عملیات‌های خود نیاز به انرژی زیادی داشت، به همین دلیل رژیم غذایی او بسیار پرانرژی و سرشار از پروتئین و کربوهیدرات بود. در حقیقت شخصی مانند باند تقریبا به اندازه یک افسر نیروی زمینی ارتش انرژی مصرف می‌کرد که میزان آن در حدود 6 هزار کالری در روزمحاسبه شده است.
ویتامین C از مسمومیت ناشی از سرب جلوگیری می‌کند تحقیقات جدید نشان می‌دهد که مصرف کافی ویتامین C بدن انسان را از مسمومیت ناشی از ترکیبات سرب محافظت می‌کند.