در برنامه "گفت‌وگوی اقتصادی" عنوان شد؛
خلیل پور: نیازمند تجدید نظر اساسی در سیاست تولید محصولات استراتژیک کشور هستیم


در برنامه "گفت‌وگوی اقتصادی" با حضور مهمانی همچون مهندس ابوالفضل خلیل پور عضو شورای مرکزی نظام مهندسی کشور، دکتر افشین اسماعیلی فر عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد و متخصص امنیت غذایی، سید محمد موسوی مدیر کل جهاد کشاورزی استان تهران در رابطه با موضوع اقتصاد مقاومتی و تامین امنیت غذایی به بحث و بررسی پرداختند.

به گزارش لقمه، در بخشی از این برنامه خلیل پور عضو شورای مرکزی نظام مهندسی کشور به امنیت غذایی و اهمیت آن اشاره کرد و گفت: امنیت غذایی یکی از مهمترین بحث هایی است که در جهان مطرح می شود. ایران از نظر شرایط و تنوع اقلیمی کشور بسیار متنوعی است و در شرایط اقلیمی متفاوت و با همین شرایط آبی می توانیم محصولات متنوعی را کشت دهیم.

وی افزود: ما باید حتما بهره وری آب را بالا ببریم زیرا در موضوع آب بسیار مهم است و در مسائلی مانند سبزیجات از اهمیت بیشتری برخوردار است.

دکتر افشین اسماعیلی فر در ادامه اظهار داشت: تعریفی که توسط بانک جهانی در این زمینه ارائه شده است، عبارت است از دسترسی همه مردم در تمام اوقات به غذای کافی برای داشتن یک زندگی سالم.

وی ادامه داد: این تعریف بر سه عنصر استوار است؛ موجود بودن غذا، دسترسی به غذا و دریافت غذا. موجود بودن غذا تنها به میزان مواد غذایی در کشور اختصاص ندارد یعنی این امکان هم از نظر فیزیکی و هم از نظر اقتصادی است و دسترسی به غذا تابعی از درآمد و اشتغال و در نهایت پایداری در میزان دریافت غذا، ثبات و پایداری ارزش های غذایی مورد نیاز جامعه است.

در ادامه خلیل پور با بیان اینکه وقتی در مورد امنیت غذایی سخن می گوییم اولین چیزی که به ذهن می آید آب است، گفت: شرایط کشور ما شرایطی خاص از نظر اقلیمی است و اگر بخواهیم میان جمعیت و آب موجود مقایسه ای کنیم، متوجه می شویم که کشور کم آبی هستیم و اساساً در کشورهایی که در غرب آسیا قرار گرفته تنها نیم درصد آب تجدیدشونده است.

وی ادامه داد: در بخش کشاورزی، آبی که از طرف وزارت نیرو تحویل ما داده می شود تقریبا حدود هشتاد میلیون مترمکعب است و حدود هشت میلیون و560 هزار هکتار اراضی آبی داریم.

خلیل پور به راندمان هایی که برای موضوع آب مطرح می شود اشاره کرد و افزود: گفته می شود هفتاد تا هشتاد درصد آب در بخش کشاورزی دور ریز است و راندمان حدودا 30 درصد است البته واقعا اینطور نیست، زیرا بر اساس محاسبات، راندمان آب در کشور حدود 8/42 است.

عضو شورای مرکزی نظام مهندسی کشور بیان کرد: این عدد نسبت به کشور ما عدد خوبی است ولی خیلی جای کار دارد و اگر این عدد را به هفتاد برسانیم، شرایط خیلی خوبی پیدا می کنیم و این روند دارد ادامه پیدا می کند؛ روندی که برای مدیریت، انتقال و بهره وری آب در حال انجام است.

خلیل پور بر هماهنگی میان وزارت نیرو و سازمان آب تاکید کرد و گفت: در کشور ما محصولات استراتژیک مانند گندم، نیاز به یک تجدید نظر وجود دارد؛ کشور ما نمی تواند 15 میلیون تن گندم تولید کند و باید بر اساس پتانسیل در موضوع امنیت غذایی فکری به حال آن کنیم و باید یک سیاست اساسی برای ایجاد محصولات استراتژی در کشور ایجاد شود.

وی ادامه داد: یکی از شاخص های مهم سنجش امنیت غذایی ضریب خودکفایی محصولات غذایی است زیرا بخش مهمی از تامین نیاز داخلی کشور از منابع داخلی است.

اسماعیلی فر با بیان اینکه اکثر مواد غذایی از جمله سیب زمینی، حبوبات و گوشت قرمز و مرغ و انواع ماهی تا سال 1380 در وضعیت مطلوبی قرار داشتند، اظهار داشت: از آن سال به بعد با یک سیر نزولی مواجه بودیم.

وی افزود: خود اتکایی برنج و گندم نسبت به دیگر محصولات پایین است ولی امکان بالا بردن سطح کشت و افزایش تولید آنها وجود دارد. در خصوص دانه های روغنی و محصولات استراتژیک که یکی از منابع مهم تامین انرژی هستند، باید گفت وابستگی ما خیلی بالا است و 92 درصد روغن کشور بصورت خام دارد وارد می شود.

این کارشناس امنیت غذایی به شکر اشاره کرد و بیان داشت: 50 درصد شکر مورد نیاز کشور وارد می شود و اینها از محصولاتی هستند که مهم می باشند.

موسوی در ادامه با بیان اینکه در بحث رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی برنامه های زیادی صورت گرفته است، اظهار داشت: اهداف این بخش با توجه به سیاست های مقام معظم رهبری که قبلا ابلاغ شده بود تدوین شده است و بخش های مختلف، برنامه های عملیاتی گسترده ای را در دست اجرا دارند که یکی از آنها موضوع استفاده درست از منابع پایه ای است که مورد تاکید می باشد.

وی مسئله آب را موضوع مهم دیگری عنوان کرد که به آن توجه ویژه ای می شود و ادامه داد: در این زمینه عملیات بسیار گسترده ای به حمایت های دولت در دست پیگیری است و در سال 93 حدود ده هزار هکتار آبیاری تحت فشار را انجام داده ایم.

مدیر کل جهاد کشاورزی استان تهران اضافه کرد: عملیات های زیادی در بحث حفاظت از خاک که حدود پنج هزار هکتار آن در استان تهران عملیاتی شده است، صورت گرفته است.

در ادامه خلیل پور به تولید محصولات کشاورزی در دنیا اشاره کرد و بیان داشت: تولید محصولات کشاورزی از سال 1960 تا سال 2010 میلادی به طور متوسط 2/24 درصد رشد داشته است.

وی ادامه داد: در سی سال گذشته، کشاورزی مربوط به نهاده ها، افزایش سطح زمین، آب و کود و مسائلی از این دست بوده است یعنی دنیا روی منابع تولید کار کرده است ولی در 20 سال بعد از آن دنیا روی بهره وری کار کرده است.

وی به تولید گندم در کشور اشاره کرد و بیان داشت: تولید گندم در کشور چهار تن است ولی کشوری وجود دارد که دوازده تن گندم تولید می کند. آنها برنامه زمان بندی شده ای برای تک تک پارامترها دارند.

در ادامه اسماعیلی فر با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی تا سال 1400 چشم اندازی را ترسیم کرده است، خاطر نشان کرد: تا هفت سال آینده باید نیازهای غذایی کشور را در حد مطلوب تامین کند و دولت باید عرضه کننده 16/5 میلیون گندم، دو میلیون تن قند و شکر، 4/7 میلیون تن سیب زمینی و چهار میلیون تن گوشت و تخم مرغ باشد.

وی به تنوع اقلیمی به عنوان یک فرصت برای افزایش مواد غذایی اشاره کرد و بیان داشت: وجود ذخایر بالقوه آبزیان در کشور نیز یکی از فرصت های کشور است و اگر بتوانیم مواد غذایی را از مواد آبزی تامین کنیم، حرکت سریعی به جلو خواهیم داشت.

گفتنی است برنامه "گفت‌وگوی اقتصادی" شنبه تا چهارشنبه ساعت 14:30 از رادیو گفت‌وگو پخش می شود.

بازگشت به صفحه نخست




کد: 8062 تاریخ نشر: ۱۳۹۴ سه شنبه ۱۲ خرداد بازدید: 2708 ساعت: 5:45 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 سازمان تعاون روستایی مانع دلالی در بازار آلو را می شود ۱۴۰۱ جمعه ۱۲ فروردين
2 بهداشت تاسیسات گردشگری در سطح استاندارد است/رستوران های غیربهداشتی پلمب می شوند ۱۴۰۰ سه شنبه ۹ شهريور
3 کار سخت تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی در جلب اعتماد مصرف کنندگان ۱۳۹۹ جمعه ۲ آبان
4 مشاور عالی وزیر بهداشت منصوب شد ۱۳۹۷ يکشنبه ۵ اسفند
5 تولید دانه‌های روغنی و خوداتکایی در آن یک راه رسیدن به امنیت غذایی است ۱۳۹۴ شنبه ۲۳ آبان
6 نگاهی به مفهوم امنیت غذایی و ایمنی غذا ۱۳۹۴ پنج شنبه ۳۱ ارديبهشت
7 حلقه مکمل تنظیم بلند مدت بازار روغن نباتی ۱۳۹۴ يکشنبه ۲۰ ارديبهشت
8 کشاورزی و امنیت غذایی؛ اولویت مهم امنیت ملی ۱۳۹۲ يکشنبه ۲۲ دي
9 فلفل قرمز؛ از برداشت تا ادویه ۱۳۹۲ پنج شنبه ۱۸ مهر
10 آیا مصرف ماست میوه ای مفید است؟ ۱۳۹۲ چهارشنبه ۳۰ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  دیر ناهار خوردن، خطر چاقی را تشدید می‌کند متخصصان تغذیه و سلامت در یک آزمایش جدید تاکید کردن...

  مواد غذایی خواب آور را بشناسید خوردن غذاهای بخصوص و یا ترکیبی از غذاها در وعده شا...

  مصرف مواد قندی را در دوران پیش دبستانی محدود کنید کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

چرا مجبورم لاغر شوم؟! این روزها درزندگی بی تحرک ما که پر از رژیم های ناسالم و انواع فست فودها و غذاهای چرب و خیلی شیرین است، اینگونه معمول شده که چند کیلو اضافه وزن آنقدرها هم خطرناک نیست و ما آن را عاملی برای تهدید سلامتی نمی دانیم.
چلوخورشت "چنزو" پایگاه خبری لقمه: «جیرجیرک» خبرسازترین حشره در دو،‌ سه هفته اخیر بوده است اما نه به عنوان یک حشره آوازخوان که بیشتر در مناطق گرمسیری زندگی می‌کند؛ بلکه به عنوان جانوری که در یکی از استان‌های کشور یک خوردنی نسبتا محبوب محسوب می‌شود.
ظریف: از زبان فرهنگ نوروز بگوییم با سلطه‌گری صلح فراهم نمی شود پایگاه خبری لقمه: محمدجواد ظریف گفت: نوروز یک رویداد طبیعی نیست، یک تحول انسانی است، آن چیزی است که یونسکو در صدر برنامه‌های خود قرار داده است. یعنی تغییر نگرش ها و دیدگاه ها و اگر اساسنامه یونسکو را خوانده باشید با این شروع می‌شود که چون جنگ در اذهان مردم شکل می‌گیرد، باید صلح را هم در اذهان مردم شکل داد.
رمز و رازهای پرورش میوه و سبزیجات در خانه هنگامی که سبزی هایی که خود کاشته و پرورانده اید را برداشت می کنید برایتان طعم و مزه بسیار بهتری دارند.